петък, 26 ноември 2010 г.

ОПТИМАЛНО ХРАНЕНЕ НА ВАШЕТО БЕБЕ

Раждането е начало на изключителната и уникална връзка между майката и бебето – взаимоотношение, изпълнено с любов и близост, което расте и става все по-силно с всеки изминат ден.
Независимо от това дали бебето ще бъде кърмено или хранено със специално разработени млека, предназначени за съответната възраст, решението трябва да бъде взето достатъчно отговорно от всяка майка. Поради значителната динамика в обменните процеси и степента на съзряване на храносмилателната и отделителните системи, храненето на кърмачето може да се раздели на два периода: І-ви – до 6 месеца, и ІІ-ри – от 7-и до 12-и месец вкл.
Кърменето е най-оптималното хранене на новороденото до 4-6 месечна възраст! Майчиното мляко e най-подходящата и здравословна храна за бебето в първите месеци от живота му, т.к.е отлично адаптирана към потребностите и ограничените му физиологични възможности. То не само задоволява оптимално хранителните нужди на бебето, но и стимулира развитието на храносмилателната система (чрез Lactobacilus Bifidus, пробиотикът, който постъпва в храносмилателната система при кърменето, от ареолата на майчината гърда), повишава резистентността на храносмилателната лигавица към инфекции (поради наличието на антитела) и създава оптимална физическа и емоционална връзка между майката и детето. Препоръчва се майчиното мляко да бъде единствената храна за нормалното новородено до 4-6 мес.!
Нуждите на кърмачето от енергия са 3 пъти по-високи от тези на възрастния човек. Причините за това са по-високата интензивност на обменните процеси и значителните нужди от хранителни вещества за растежа на детето. При нормални условия до 1-годишна възраст новороденото увеличава 2 пъти ръста и 3 пъти теглото от раждането си.
Основните източници на енергия за кърмачето са въглехидратите и мазнините. Счита се, че 5 г въглехидрати на кг тегло за 24 ч.е достатъчно, за да покрие дневните нужди, а мазнините трябва да са богати на есенциални мастни киселини – линолева и линоленова. Енергията трябва да е 50:50 – от въглехидратен и липиден произход. Такова съотношение в майчиното мляко се намира в оптимален вариант. Препоръчва се  директно включване в състава на адаптираните млека за кърмачета на декозахексаенова киселина и арахидонова киселина за благоприятстване дейността на мозъка и очите. Потребността от белтъци също е по-висока предвид тяхната роля в изграждането на органите и тъканите в бързо растящия детски организъм. Той трябва да е балансиран по отношение на незаменимите аминокиселини, както и съотношението казеин/ лакталбумин/ лактоглобулин, на което се дължи тяхното по-лесно разграждане и усвояване от кърмачето.
За разлика от майчината кърма, кравето мляко е неподходящо за хранене на децата в първите 12 мес. То може да доведе до алергии към млечния белтък поради по-високото си съдържание на калций  и натрий, с което се натоварва и без това незрялата отделителна система на детето. Кравето мляко не доставя и имунните фактори, наречени антитела, които защитават новороденото до момента, в който неговата имунна система се развие напълно. Ранното включване на кравето мляко може да доведе до непоносимост към млечната захар или до желязо-дефицитна анемия.

Д-р Румяна Маринова - педиатър и хомеопат, град Бургас

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D