събота, 8 януари 2011 г.

ЗАЩО СЕ НАЛАГА ОТНОВО ДА ПРЕОСМИСЛИМ ДВАТА МОДЕЛА НА ЗДРАВЕ?

Има много хранителни добавки и витамини на разположение днес и броят и разнообразието им често обърква консуматорите. "Какво да взимам?" е въпрос, който си задават мнозина. Докато многобройните хранителни добавки и витамини са ефективни и носят реални ползи, има една, която неизбежно ще бъде от полза за всички хора – микроводораслите- AFA,спирулина,хлорела и други.
Преди сто години, когато билките и естествените цярове били най-обичайните средства за възстановяване и поддържане на здравето, синьо-зеленото микроводорасло Aphanizomenon flos-aquae (AFA), което расте в голямо изобилие в езерото Кламат, е щяло да бъде ежедневие за всяко домакинство. Щяло е да се слави като храна, която осигурява на човека допълнителна енергия и бистрота на ума, засилва имунната система и има удивителен регенеративен ефект, даже и когато се приема в малки количества. Днес AFA се радва на растяща популярност сред стотици хиляди хора, които споделят широк спектър от ползи. Преди почти две десетилетия то бе открито диворастящо в огромно изобилие в едно девствено езеро в Южен Орегон. Напоследък AFA попадна в центъра на вниманието на учените в областта на медицината, които изследват тази уникална храна, за да разберат и разкрият тайните й. Някои наричат AFA най-пълноценната храна на природата, други гледат с насмешка на качествата, за които се говори. Прочетете забележителната й история в "Извечна храна" на д-р Кристиан Драпо, издадена от "Златната ябълка" и решете сами. Тук ще ви запознаем накратко с различните модели на здраве и мнението на д-р Драпо като водещ учен в изследванията на АФА.
Преосмисляне на здравето
Медицината никога не е била толкова усложнена. Въпреки че днес има повече медикаменти за лечение на болестите от когато и да било досега, здравето се влошава с тревожна бързина. Разходите, които правим за здравеопазване, се надвишават от разходите за отбраната. Как стигнахме до това положение? Развитието на съвременната медицина със сигурност е запленяващо. Човек си мисли, че средното съвременно медицинско гледище представлява кулминация на векове експериментиране и познания, които водят до възможно най-доброто разбиране за здравето. За съжаление, това не е така.
Исторически погледнато, медицината е една история на противопоставяне на несъвместими виждания за здравето и болестта. Тъжната истина е, че пътят, поет от медицината, се определя по-скоро от някои събития и обстоятелства, отколкото стриктно от еволюцията на познанието. Силно влияние оказват както политиката, така и човешките слабости. Едно събитие, което драстично оформя съвременната медицина, е приемането на делото на Пастьор пред това на Бернар - един от пионерите на теорията, че цялостното състояние на тялото, или "теренът" е определящият фактор за здравето. Бернар отстоява виждането, че ако тялото бива поддържано в добро състояние чрез правилно хранене и силен имунитет, болест не би се развила. От друга страна, Пастьор, който дава доказателства за един всеприсъстващ бактериален свят, навежда на мисълта, че основната причина за всяка болест е внасянето на бактерии в тялото, независимо от неговото състояние. Откриването на антибиотиците, които на практика унищожават туберкулозата и много епидемии на инфекциозни болести, утвърждават надмощието на бактериалния подход на Пастьор над по-реалистичния, но по-непопулярен теренов подход на Бернар. Антибиотиците са добър отговор за многобройни опасни болести, но опитът показва, че те далеч не са отговорът на всички проблеми.
Антибактериалният модел изкриви виждането ни за здравето, карайки ни да разсъждаваме от гледна точка на премахването на болестта, а не на възстановяването и поддържането на здравето. Научени сме да мислим за здравето като за нещо, което съществува до деня, в който някой лекар установи противното и произнесе диагноза за някоя болест. Тогава се разболяваме. По-уместно е обаче да разсъждаваме от гледна точка на това, дали се чувстваме добре или не, и да различаваме клинично и предклинично здраве. Понякога живеем с години в недобро здраве, като ежедневието ни преминава в достатъчно добро състояние, за да успяваме напълно в изпълнението на задачите си, но качеството на живота ни е под оптималното - боли ни кръста, чувстваме се изморени, безпокоят ни повтарящи се пристъпи на мигрена, безсъние, болки в ставите, алергии и т.н. Ние свикваме да живеем с тези неща. След това, някой ден, когато нещата се повлошат, отиваме на лекар и изведнъж ни лепват диагноза на болест. Това е друга последица на "болестния модел", при който започваме да си обръщаме внимание единствено когато получим диагноза.
Здравето се постига и поддържа чрез правилно хранене с пълноценни натурални храни, добра защита от паразитите /силна имунна система/ ,грижа за ограничаване влиянието на влошената екология /детоксикация/ антиоксидантна защита, позитивна нагласа, а не постоянен емоционален стрес, сън, движение ,ограничаване на вредните ни навици и разумно използване на хранителни добавки. Веднага щом изпаднем в неразположение, би трябвало да обърнем внимание на състоянието си и да направим необходимите промени в живота си, за да възвърнем блестящото си здраве. Такова отношение към здравето връща отговорността в ръцете на всеки от нас, при което лекарят се превръща в това, което би трябвало да бъде - находчив и абсолютно необходим водач в процеса на възстановяване на доброто състояние на организма.
Често мислим за лекарствата и лекарствените препарати като за ефективен начин за възстановяване и поддържане на здравето, а може да гледаме на тях и като на единствена реална възможност. А хранителните добавки? При "лекарствения модел" хранителните добавки най-често се приемат за неефективни или случайно съпътстващи възстановяването. И все пак, ефективността на определени хранителни добавки не може да се отрече, макар че "икономиката на здравето" може понякога да пречи на пълната обективност.
Когато човек иска да подобри състоянието на здравето си, важно е да се знае, че съществуват растения с ясно доказани ползи за здравето, но не е задължително те да се предлагат от "медицинския модел", защото в това няма никакви икономически предимства.
Когато се изследват хранителните добавки като онова, което те представляват, а именно градивни блокове на здравето, а не повече или по-малко временен лек за премахване на неразположения или за отпадане на диагноза, подходът е напълно различен, макар и не по-малко мощен в разкриването на здравеукрепващите свойства на конкретни билки или растения.
Едно такова растение е цианофитът Aphanizomenon flos-aquae (AFA), за което научните изследвания ясно показаха, че заслужава много внимание. Предоставяме ви резултатите от изследванията на екипа на д-р Драпо. Сред най-значимите му доказани свойства са следните:
1. AFA стимулира мобилизацията и придвижването на имунните клетки, както и действието им.
2. В AFA се съдържа значителна концентрация силно "бионалични", т.е. лесно усвоими мастни киселини Омега-3.
3. Съдържа фикоцианин, синия пигмент в AFA, за който бе доказано, че блокира ензима циклооксигеназа (СОХ-2), на който се дължи синтеза в тялото на вещества, които пораждат болката и възпаленията. Фикоцианинът е и силен естествен антиоксидант.
4. Съдържа значителна концентрация на фенилетиламин (ФЕА), съединение, ендогенно за мозъка. Известно е, че ФЕА повишава концентрацията и умствената енергия, подобрява настроението, облекчава депресията и разстройствата на вниманието.
5. Стимулира отделянето на стволови клетки от костния мозък и тяхното преминаване в тъканите, с което се засилва собственият механизъм на тялото за регенерация и лечение.
6. Съдържа избирателен лиганд за адхезивните молекули L- и P- селектин. Тези молекули играят решаваща роля при възпаленията и сърдечно-съдовото здраве. Хиляди свидетелства подкрепят здравните ползи от AFA. Множество научни изследвания на AFA разкриват уникалните му здравеукрепващи свойства, идеално пригодени за постигане на блестящо здраве, за възстановяване и поддържане на оптимално добро състояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D