неделя, 16 януари 2011 г.

НАПРАВИ СИ САМ

Имало едно време един дърводелец. Той бил много изкусен в своя занаят – изработвал къщи от дърво.Един ден дърводелецът, тъй като бил вече доста стар, решил да се пенсионира и разказал на работодателя си, строителния предприемач за своите планове да се оттегли и да заживее един по-спокоен живот – да отделя повече време за жена си и да се порадва на внуците. Да, щели да му липсват сигурните доходи, които имал, но някак си щял да се справи.


Работодателят му изказал съжаленията си, че такъв един добър работник го напуска и едва ли скоро щял да намери негов заместник и го помолил да направи само още една къща – този път като лична услуга.


Дърводелецът се съгласил и започнал работата, но с напредването й се виждало, че сърцето му никак не е вътре. Правел нещата колкото да не е без хич и използвал каквито му изпаднат материали. Когато накрая дърводелецът завършил работата си и дошло време да се приеме обекта, работодателят му връчил ключовете за къщата. „Това е твоята къща” – казал той – „Това е моят подарък за теб.”


Какъв шок било това за дърводелеца! Какъв срам! Ако само знаеше, че строи собствената си къща, той щеше да направи всичко много по-различно! Сега трябваше да живее в къща, която не беше направил както трябва. Бил един нещастен завършек на неговата кариера.


Така е с всички нас. Случва ни се да градим живота си по един неясен начин, по-скоро реагирайки на нещата, отколкото действайки, влагайки от нас нещо какво да е; без да полагаме много усилия, вместо да даваме най-доброто. И след това с изненада поглеждаме към това, което сме сътворили и откриваме, че не живеем в къща, каквато бихме искали. И ако знаехме какво ще се получи, щяхме да постъпваме много по-различно.
Може да мислим за себе си все едно сме дърводелци. Да мислим за къщата, която строим. Всеки ден ние забиваме гвоздей, слагаме дъска или издигаме стена. И да строим мъдро. Това е единствения живот, който строим. Дори и да ни остава още един ден живот, този ден заслужава да бъде изживян красиво и с достойнство.


Един графит гласи следното: „Животът е проект от типа „Направи си сам”.


Кой може да го каже по-ясно?


Животът ни сега е резултат от отношението, което сме проявили и изборите, които сме направили в миналото. Нашият живот утре ще е резултат от нашето отношение и изборите, които правим днес.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D