сряда, 26 януари 2011 г.

АКВАСОРС ОСТЕО-ФОРТЕ – ПРИ И СРЕЩУ ОСТЕОПОРОЗА

Специалистите бият тревога заради значителен ръст на остеопорозата в наше време, особено при жените и с повишен риск след менопаузата. Данните показват, че всяка втора жена от Европа и САЩ (където даже 55% от жените) на възраст между 45 и 70 год имат данни за остеопения – намалена костна плътност. Мъжете също не са застраховани от загуба на минерални вещества от костите, но с по-бавен темп и статистически са само 20% от болните.
Как започва редукцията на костната маса? След 40 г възраст се наблюдава прогресивно нарастваща загуба с 0,3-0,5 % до 1% годишно, като при мъжкия пол се установява постоянен темп на редукция на костната маса до края на живота, докато при жените след менопаузата темпът се ускорява 3-5 % годишно и след 65-70 г се успокоява като при мъжете. Терминът „остепороза”на латински означава порьозност на костите, някои го превеждат като „проядени кости”. Това прогресиращо състояние е свързано с деминерализация на скелетната структура, увеличаване рехавостта на костната тъкан и вещае повишена чупливост на костите.
Първите признаци и симптоми са намаляване на ръста, болки в хълбоците или в основата на гърба или кръста, болезнено подуване след падане. Именно остеопорозата е причина за промяна в стойката, поява на гърбица (кифоза) до характерното превиване, което се дължи на клиновидни компресионни счупвания на прешлените. Изтъняването на костите води до повишен риск от счупване обикновено на kитките, рамото, шийката на бедрената кост и гръбначния стълб .
Сама по себе си остепорозата не е смъртоносно заболяване, но „убива повече жени, отколкото ракът на яйчниците, на шийката на матката и рака на матката взети заедно”. С най-драматични последствия е счупването в областта на бедрената шийка при жените, тъй като 20% от пострадалите загиват до 6 месеца, а при останалите процентът на инвалидизиране и зависимост от чужда помощ е много висок.
Остеопорозата се причинява от загубата на костна маса и якост на костите. Другите предпоставки са: оттеглянето на естрогена по време на менопаузата, лошото усвояване на калция; ниската консумация на доставящи го храни; обездвижване; нашата генетика. Някои заболявания – диабет, ревматоиден артрит, болести на щитовидната жлеза, бъбречни и чернодробни страдания, астма, болести на храносмилателната и отделителна система. Реален е рискът за остеопороза при продължителна употреба на лекарства, увреждащи костната структура – стероиди, противоасматични, противовъзпалителни, антиациди и пр.
Опасността от развитие на остеопороза е по-голяма при жените, особено при тези които губят повече от 3% на година костна маса, вследствие от менопаузата, когато пада нивото на естрогена, който контролира равновесието на скелетната обмяна. Разрушителна за костите е комбинацията с: тютюнопушене, алкохол, прекомерна употреба на стимулиращи и газирани напитки, кафе, черен чай, кофеин; солени, мазни, преработени и киселинообразуващи храни, не на последно място - стрес.
Поради това около 70% от жените в крайна сметка развиват някаква степен на остеопороза.От друга страна, никой не казва, че остеопорозата е задължително следствие на стареенето или менопаузата, обратно, според съвременните изследователи тя може да бъде предотвратена чрез сравнително прости мерки и средства. Самият факт, че зарастват фрактури на столетници е доказателство, че костите са жива тъкан и се възобновяват непрекъснато.
Костният метаболизъм е достатъчно активен да подмени плътната външна част на човешкия скелет (кортикалните кости) на всеки 10-12 год, а трабекуларния (гъбест вътрешен слой) на 2-3 год. Скелето на тези тъкани е изградено от известния ни колаген – основният костен протеин, който представлява до 90% от костната матрица и дава силата и гъвкавоста на костта. Подновяването на старата употребена кост е стратегия на тялото за запазване здравината на носещия го скелет и включва два вида клетки и няколко хормона. В процеса на възстановяване на структурата на костта участват и половите хормони – при достатъчно количество естрогенът спомага за прекратяване производството на хормона на паращитовидните жлези, който отделя калция от костите. При положение, че между двата процеса цари равновесие, всичко би било в идеалния вид. Костен обмен се извършва през целия живот, но максимална костна плътност човек постига на около 25 г и в менопаузата жените с добра плътност на младини имат по-голям шанс да се опазят от остеопорозата. Загубата на костно вещество е продукт на нормалните процеси на остаряването, болестта възниква когато загубата е прекомерна.
Всеки си представя профилактиката срещу остеопороза като редовно приемане на допълнителни количества калций – все пак 99% от него е складиран в скелета и всеки ден в кръвта се извличат 200 мг, които трябва да бъдат заместени. За да възстановим равновесието трябва да консумираме около 600 мг калций на ден – 3 пъти повече, заради трудното му абсорбиране. Още от училище знаем, че чаша мляко на ден помага да се изградят здрави кости. Само, че тъпченето с млечни храни не се оказва най-доброто решение, защото киселинните храни като сирене и кашкавал, например могат да ускорят изхвърлянето на калция. АКВАСОРС ОСТЕО-ФОРТЕ е ново предложение на европейския пазар с „най-здравословния” съвсем нов, патентован водораслов калций, с отлична усвояемост, значително по-качествено и по-лесно, отколкото цитратните или амино-киселинните форми , най-вече защото калциевата молекула е йонизирана. Синьозелените водорасли AFA са събрани живи и студено пресовани, съдържат над 70 органично свързани микроелемента, което ги прави изключително био-налични. Водораслите подобряват обмяната на веществата и подпомагат балансирането на организма.
Общо в 2 капсули съдържанието на калций е 192 mg.
Образно казано в продуктът ОСТЕО-ФОРТЕ на АкваСорс се съдържат всички важни за костите вещества за предпазването им от остеопороза и за възстановяването им във възможно най-прецизната форма, доказано с патенти : Магнезий, Калций от водорасли™ , Магнезий от водорасли™, Калций цитрат, АFА 50 мг, Цинк цитрат, Йонни минерали от Голямото Солено езеро, Бор аминокиселинен хелат, Витамин К2™, растителни храносмилателни ензими Протеаза, Амилаза, Липаза , Витамин Д3 .
След калция, най-масово присъстващият в костите минерал е магнезият (60% ). Подпомага метаболизирането на калция и на витамин С, както и преобразуването на витамин D в активната му форма, нужна за ефективното абсорбиране на калция. Липсата на магнезий може да предизвика забавен растеж, да намали дейността на остеобластите (градящите клетки) и да допринесе за чупливост на кост. Третият тесен и незаменим специалист в екипа е витамин D , който отговаря в храносмилателната система за усвояването на калция като го пренася през чревните стени и спомага за доставянето на калций и фосфор до костите. А също поддържа постоянно нивото на калция в кръвта. Най-бионаличната форма е витамин D з – произвеждания в тялото холекалциферол. Продуктът АкваСорс Остео-форте съдържа витамин D з 400 UI.
На минерала бор /съдържащ се в този продукт/се предписва огромно влияние за съществуването на перспективата човек да се пребори с остеопорозата. Изследванията потвърждават, че борът повишава драстично кръвните нива на витамин D и на хормона естроген, които предотвратяват загубата на калция и деминерализацията на костите. В две капсули АкваСорс Остео-форте съдържанието на бор е 1 мг (или 1/3 от дневната доза) под формата на аминокиселинен хелат.
Съвсем наскоро стана известна важната роля на витамин К във формирането на костите и производството на остеокалцин – протеина, отговорен за втвърдяването на калция. Дефицитът му се свързва с 30% повече фрактури на бедрената кост. Витамин К2 (менаквинон) е значително по-лесно усвоим и по-дълго активен от витамин К1(в зеленчуците) и остава активен няколко дни, а не часове. АкваСорс ползва в този продукт патентованата форма витамин К2, добит от специална ферментирала японска соева храна, наречена Natto – нещо съвсем ново в света на добавките. Цинкът е сред жизнено важните минерали в тялото. Максималната му концентрация е в костите. Помага на витамин D да стимулира усвояването на калция от храната, и също като витамин С има ключова роля за образуването на колагена. Цинкът се губи при рафинирането. ОСТЕО-ФОРТЕ ни предлага 67% от препоръчваната дневна доза цинк като цитрат.
Йонните минерали на Голямото солено езеро (24 мг в 2 капсули) в продукта АкваСорс Остео-форте са естествено добити , водоразтворими и осигуряват над 70 различни минерала и микроелемента в йонно състояние, което ги прави достъпни и заедно с AFA засилват синергизма на съставките.
За по-ефективно усвояване на ОСТЕО-ФОРТЕ, а също за подобрено извличане на калция, магнезия и другите ценни вещества от храната, продукта съдържа и  растителните храносмилателни ензими-Протеаза, Амилаза и Липаза.
Продуктът се приема два пъти на ден по една капсула по време на хранене и няма противопоказания.
Автор Ели Хорозова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D