петък, 18 февруари 2011 г.

AquaSource водорасли - AFA - Кламат,щата Орегон,САЩ

"НАДЕЖДА, НАРЕЧЕНА КЛАМАТ" от Теодор ТроевПреди много, много години..."Пепелта, с която били покрити околностите на ...
Posted by Здраве, успех, свобода on 13 октомври 2011 г.


За около 30 години използване диворастящото Кламатско водорасло  Aphanizomenon flos-aquae - AFA си е изградило репутация на най-авторитетната от "зелените храни". То се усвоява отлично от човешкия организъм и за разлика от синтетичните добавки е напълно естествен източник на много ценни хранителни вещества: аминокиселини, ензими, минерали, антиоксиданти, хлорофил, бетакаротин, витамини и др.
Даже минимални количества AFA, прибавяни към обичайното меню, имат голям благотворен ефект върху здравето. Хора от целия свят редовно го включват в диетата си, за да си набавят онова, което обикновеното хранене не осигурява. Афанизоменон на гръцки означава “нещо, което ту се появява, ту изчезва”. Когато слънцето грее и водата е спокойна, водораслите произвеждат кислород, който ги издига на повърхността на водата. Така те се “появяват” под формата на огромни зелени плаващи острови. При вълнение и заоблачаване водораслите “изчезват”, или по-точно потъват и се разпръсват във водата. Флос-акве означава “водно цвете”. Това синьо-зелено микроводорасло расте в диво състояние в планинското езеро Горен Кламат - екологично чист, красив и девствен сладководен басейн с площ 220 км2. Езерото се намира в щата Орегон на територията на САЩ, близо до връх Шаста (4317м) - енергиен център с планетно значение, и е между вулканични планини, простиращи се на площ от 6 000 км2.
Преди хиляди години след мощно изригване на вулкана Мазама се образувал кратер с диаметър над 7 километра и дълбочина близо 1000 метра. Невъобразимо количество вулканична лава и пепел се разпръснали в района. Постепенно кратерът се запълнил с дъждовна и снежна вода, и така възникнало Кратерното езеро – най-чистото езеро на Америка, дълбоко около 700 метра, което днес е част от национален парк. Неговите води се просмукват надолу през богатите на микроелементи вулканични скали и се вливат в езерото Кламат...
Общо 17 чисти реки и потоци, извиращи от околните планини, внасят всяка година в езерото Кламат с водите си 50 000 тона наноси, богати на минерали. Към тях се прибавят и водите от многобройните геотермални извори, извиращи от стотици метри под земята. Така езерото се очертава като една от най-пълноценните хранителни среди на планетата Земя.
От хилядолетия Кламатското езеро е било естествен колектор на хранителни вещества. Тук са се създали природни условия, които не могат да се наподобят в никакви лаборатории - богати на микроелементи вулканични наноси, органични утайки, съдържащи азот, продължително слънчево греене, големи колебания в температурите, последователно ежегодно замръзване и затопляне и пр.
Средната дълбочина на езерото е само 2-4 м.! Имайки предвид големината му – дължина 50 км., средна ширина 5 км. – това е твърде необичайно. Голяма площ, малка дълбочина – това е идеалното съотношение, позволяващо лесно затопляне и максимално енергизиране на водата от слънчевите и космични енергии. Едва ли това е случайно!
С годините седиментът в езерото е достигнал внушителната дебелина от 12-15 м. Даже да спре притокът на нови хранителни вещества, само най-горният един сантиметър от този седимент е достатъчен да поддържа годишния цъфтеж на AFA в продължение на 20 години, а запасите му като цяло са достатъчни да поддържат нормалното развитие на водораслите за хиляди години напред.
Всяка година в езерото Кламат се развиват десетки хиляди тонове микроводорасли, практически монокултура от AФА. Събирането им не вреди на езерото - под лъчите на продължително греещото слънце те бързо се възстановяват. Отнемането на част от водорасловата биомаса има положителен екологичен ефект върху езерото, защото подобрява условията за развитие на останалите обитатели.
Изправени пред внушителната красота на този необикновен феномен, можем само да се удивляваме на безкрайната мъдрост на Природата, създала тази уникална космична биолаборатория, за да ни помогне да подобрим здравето си – и може би, да развием нови качества.
От холистична гледна точка планините са свързани с духовното – знаем, че по високите места светлината е изобилна, вибрациите са по-мощни, небето е по-близо. Планинското езеро Кламат несъмнено попива големи количества космични енергии.

Днес водораслите от Кламат са в основата на огромен бизнес, обхващащ буквално цялата планета. Само в САЩ ежегодно се реализират различни продукти, съдържащи водораслото AFA, за стотици милиони долари, а в цял свят интересът към този вид водорасло расте прогресивно.
В Интернет освен хилядите възторжени статии може да се срещнат и някои злонамерени, в които се поставя под въпрос чистотата на Кламатското езеро и качествата на водораслите в него. Това е разбираемо, като се има предвид конкуренцията. Търсенето на AFA непрекъснато се увеличава и може би това застрашава нечии интереси.
Истината е, че водата в езерото е обект на постоянно изследване от страна на няколко компании, които добиват водорасли там, както и от страна на щатските санитарни власти на Орегон. Това е свързано с важното значение на този поминък за тукашното население и големите инвестиции в него. Водата се изследва за радиация, тежки метали, пестициди, нитрати, микроцистин, сакситоксин и неосакситоксин и др. чрез методи, които са в състояние да откриват милионни части от грама. Аз лично съм бил на езерото и мога да потвърдя, че е много чисто.
По качествата си водата в средата на езерото, където се добиват водораслите, превъзхожда стандартите за питейна вода. Преди години Виктор Колман, откривател и пионер в употребата и разпространението на AFA, бутилирал водата от езерото и я пращал на различни хора с проблеми със здравето (говори се, че самата вода имала лечебен ефект).
Твърденията за токсичността на AFA са плод на недостатъчни познания по алгология или спекулации. Действително има токсични водорасли с подобно съкращение на името, но те са Anaboena flos-aquae, и нямат нищо общо с Кламатското езеро. Другият вид водорасли – Microcystis, които също се сочат за токсични, или ги няма в езерото, или там растат само нетоксични до слабо токсични щамове, като и в двата случая няма никакви поводи за тревога.
AFA лесно се различава на външен вид от Microcystis и тъй като събирането на водораслите става само през деня, няма никакви проблеми да се избере подходящо място. Освен това технологията за пресяване и пречистване е толкова прецизна, че отделя само и единствено чиста AFA от общата биомаса, която се добива от езерото.
В тази връзка е уместно да се запитаме доколко проверяваме обичайните храни, които консумираме в значително по-големи количества ежедневно – хляб, месо, мляко, плодове, зеленчуци и пр. Особено след Чернобил и войната в Косово, високата степен на замърсеност на почвата и водите за напояване и като се има предвид как се гледат и с какво се хранят домашните животни, трудно може да се говори за чистота и екология.
Има скептици, дори и медици, които, без дори да са проучили въпроса, а камо ли да са употребявали водорасли, пък макар и само за 2-3 месеца, дават “компетентно” мнение и така пречат на хората да си подобрят здравето. Естествено, има и хора, които безкритично приемат това мнение за чиста монета, добавяйки, че водораслите са “много скъпи” (дневната доза е под 1 €).
Всеки човек така или иначе трябва да отделя средства за поддържане на здравето и силите си. Само че едни предпочитат да укрепват жизнеността си и така да се предпазват от различни проблеми, докато други “пестят” и не осигуряват на организма си това, което е нужно за възстановяването и енергизирането му. Така животът на последните се отличава с недостиг на енергия, силите им намаляват и те неминуемо боледуват повече. А когато се разболеят, те дават луди пари за скъпи лекарства, които може и да ги излекуват, но имат значителни странични и токсични действия. Естествено, всеки е свободен да избира, но би било жалко поради неинформираност, стиснатост или предразсъдъци да се лишаваме от тези суперхрани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D