събота, 12 март 2011 г.

Защо децата боледуват през пролетта

1.Защо децата боледуват през пролетта?
Пролетта е сезон, през който децата боледуват често без видима причина - с хрема, кашлица, с или без повишена температура. Това се дължи най-често на намаления имунитет, поради хранителен дефицит, вследствие на зимното хранене (с предимно готвени и консервирани храни, които са с намалено количество минерали, витамини, аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, ензими, разграждащи се при топлинната обработка). Учените са уточнили, че за да се получи оптималното за живота и здравето количество енергия, в организма трябва да постъпват повече от 600 компонента хранителни вещества. Ако разгледаме само на една клетка от организма, то в нея всяка минута се провеждат повече от 2000 химически реакции, в които участват прости вещества - такива като калций, селен, витамин С и т.н. .И ако човек не си доставя който и да е от тези компоненти, то става забавяне на хиляди от тези биохимични реакции. Интензивно растящият детски организъм бързо реагира с дефицит на имуноглобулини и това води до намален имунен отговор. Така постепенно се формират и болестите. И като резултат през пролетта лесно идват настинките, до ангини, бронхити, пневмонии…

2.Какво може да се направи?
Ако направим подходящият избор на храни, можем да компенсираме този дефицит. На практика обаче се оказва по-лесно да се вземат няколко таблетки или капсулки с хранителни добавки. Това обуславя през последните години и големия бум в производството и разпространението им в световен мащаб. Съвременното схващане е, че предназначението на тези добавки е не само да предотвратяват дефицита, а и да играят важна роля в поддържането на оптимално здраве.

3.А как да се ориентираме в голямото разнообразие на хранителни добавки?
Най-добрите биологично активни хранителни добавки се наричат суперхрани. Критериите за една хранителна добавка да е суперхрана са: да съдържа в малък обем голямо количество пълноценни хранителни вещества, да е естествена, непреработена, със запазени ензими, да е лесно усвоима от организма. Суперхраните са незаменими за организма като цяло, а не само за определен орган или система от него. През последните години учените преоткриват качествата на някои подценявани храни като микроводораслите, коластрата, редица ядки и семена, богати на ненаситени мастни киселини. На пазара едни от най-добрите са суперхраните на фирма АкваСорс. Те са много подходящи за деца! - прости за употреба, винаги действат и могат да подкрепят което и да е състояние на травма, стрес или болест у детето. С други думи: когато даваме суперхраните, не само успешно преодоляваме болестите, но и постигаме по-високо ниво на здраве и имунитет особено на децата, при които имунната система все още е в процес на развитие и съзряване и много по-бързо реагира на какъвто и да е дефицит било то витамини, минерали, аминокиселини и прочие. Затова е правилно тези продукти да се ползват широко в практиката и да се препоръчват от всеки медицински специалист и най вече от детските лекари.

Д-р Румяна Маринова –специалист педиатър и класически хомеопат




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D