събота, 9 юли 2011 г.

СЛЪНЧЕВАТА АЛЕРГИЯ

Алергията представлява свръхреакция на организма спрямо вещества, които се приемат от него като вредни, дори и да не са такива. По статистически данни в последните десетилетия броят на алергичните заболявания расте лавинообразно. Това се обяснява със съвременната урбанизация, индустриализация и химизация на съвременното общество.
Нормалната реакция на нашия организъм към чужди субстанции е той да се защити от тях. Това се постига с помощта на имунната система, чрез различни, сложни имунологични реакции. В повечето случаи те са полезни за организма. Понякога обаче имунната система отговаря с много по-силна реакция, отколкото е нормално. Налице е една свръх реакция и масивна защита спрямо чуждите субстанции (дразнители), които в действителност не са никаква заплаха за организма.
Броят на хората, които страдат от слънчеви алергии, постоянно се увеличава. Според направените проучвания, около 20 % от населението на Европа и САЩ страда от различни форми на непоносимост към слънчевите лъчи. 90 % от засегнатите от слънчева алергия, страдат от полиморфни слънчеви обриви - кожно заболяване, предизвикано от UV лъчите.
През последните няколко години учените постигнаха забележителни успехи при изследването на причините за появата на повишена чувствителност към слънчевите лъчи. Ключов фактор за това е образуването на свободни радикали, причинено от UV радиацията, което води до свръхреакция на имунната система и възпалителни процеси.
Предполага се, че към слънчевите алергии съществува генетично предразположение, тъй-като често симптомите се наблюдават при членовете на цялото семейство. Основен фактор в развитието на слънчевите алергии са образуваните от UV-лъчите свободни радикали в кожата. Те предизвикват оксидативен стрес (увреждане на клетъчните мембрани, ДНК и протеини) на който имунната система реагира чрез възпаления и обриви. Оксидативният стрес се причинява от реактивните съединения на кислорода (ROS) и другите свободни радикали, които се активират от UV-лъчите и се образуват по време на физиологините метаболични процеси на нашите клетки. Оксидативният стрес води до нарушаване целостта на клетъчните мембрани, на протеините и сериозни увреждания на нуклеарната и митохондриална ДНК и клетъчните протеини.
Тези радикали ускоряват процеса на стареене и допринасят за развитието на възрастовата патология.По време на всекидневния метаболизъм кислородът в организма ни отделя свободни радикали, които могат сериозно да увредят нашите тъкани.
-например мозъкът, съставен от 50 процента мастна тъкан, една трета от която са ненаситени масти, е много чувствителен към свободните радикали
-въпреки че гените са отделени в ядрото на клетката, което е защитен механизъм, с напредване на живота на клетките свободните радикали допринасят значително за повреди в генома и появата на мутации
- свободните радикали увреждат клетъчната мембрана, което е в основата на процесите на стареене и причина за редица нарушения - коронарна болест, инфаркт, инсулт, рак, цироза на черния дроб, артрит, атеросклероза, катаракта.
- Широко приетата теория днес отстоява това, че непоправено и натрупващо се клетъчно увреждане, причинено от свободни радикали, произведени при нормалното функциониране на метаболизма, е основата на стареенето...
Здравият организъм продуцира завидни количества антиоксиданти, за неутрализиране на свободните радикали. Съществуват естествени системи за защита, които препятстват увреждането на ДНК. При всяко слънчево въздействие върху организма, тези системи за самозащита се активират: Горният слой на кожата за няколко дни става по-дебел - така наречените “светлинни мазоли” пречат на проникването на слънчеви лъчи в дълбоките слоеве на кожата и така започват да работят ензими, които активират свободните радикали и оправят аномалиите, възникнали в структурата на ДНК.
Тези системи за самозащита не са ефективни на сто процента. Степента на тяхната активност зависи от фототипа на човека и индивидуалните му особености.
Нещо повече - възможностите им не са неограничени – естествените възстановителни механизми на кожата с времето се изтощават.
Старите профилактични и терапевтични мерки не са особено ефикасни - както за лекарите, така и за пациентите, тъй като имат странични ефекти и носят съществени рискове в дългосрочен план. Различни флавоноиди, извлечени от растенията имат силен антиоксидантен потенциал.
СУПЕР АНТИОКСИДАНТ с пикногенол на Аква Сорс е вероятно най-добрият комплекс от мощни естествени антиоксиданти, който може да се намери у нас.
Антиоксидантите са от жизнено важно значение в днешния замърсен и задъхан свят. Много учени вярват, че редовното им приемане може да удължи живота с 20-30 г. и да го подобри качествено. Това се дължи на способността им да неутрализират свободните радикали. Супер антиоксидантът AquaSource е мощна комбинация от няколко съставки, подбрани след внимателно проучване. Всяка една от тях самостоятелно има благотворно действие върху организма, но при комбинирането им техният благотворен ефект се подсилва още повече.
Пикногенол
Това е естествена субстанция, открита през 16 век. От всички познати различни източници за добив на пикногенол за най-добър се смята кората на вид крайбрежен бор (Pinus Maritimus, Pinus Pinaster), който расте в Южна Франция. В него се съдържат над 40 различни биологично активни съставки, предимно биофлавоноиди и проантоцианиди. Пикногенолът е водоразтворим и се усвоява много добре от организма. Веднъж попаднал в тялото, запазва активността си 72 часа. Установено е, че като антиоксидант е 20 пъти по-добър от вит. С и 50 пъти - от вит. Е. Пикногенолът е мощен антиоксидант, почиства като с метла свободните радикали и е може би главният кандидат за по-нататъшни изследвания във връзка с профилактиката на рака. Той също както и вит. С, въздейства благотворно на здравето и на мозъка, предпазва нервните клетки посредством уникалната си способност да преминава през кръвно-ликворната бариера. Освен това намалява възпалението, подобрява кръвообращението. Пикногенолът подобрява периферното кръвообращение и възстановява уврежданията на капилярите и кръвоносните съдове, като стабилизира колагена и еластина и като резултат от това предпазва от микрокръвоизливи. Устойчивостта на капилярите може да бъде нормализирана чрез редовна употреба на пикногенол.
Благодарение на всичките си действия може спокойно да се разчита на пикногенола
- за защита на кожата от слънчеви изгаряния, като подобрява нейната еластичност и гладкост;намалява алергиите
-оказва положителен ефект върху кръвообращението на мозъчно и периферно съдово (на капиляри и вени) ниво облекчава варикозните вени, подуването на краката и хроничната венозна недостатъчност, намалява опасността от флебит, отоци и възпаления;
- увеличава жизнеността на всички клетки, намалява последствията от стреса, подсилва имунната система;
- Пикногенолът оказва благотворно влияние, тъй като неутрализира разрушителното действие на свободните радикали още в кръвния поток, преди да атакуват, раздразнят и възпалят клетките на нервната система.
-Aлергията е свързана с отделянето на хистамин от клетката. Пикногенолът и някои други биофлавоноиди предотвратяват освобождаването на хистамин и следователно те са много по-добър подход към алергиите, отколкото употребата на антихистаминови препарати.
Препоръчва се пикногенол да се приема с витамини и минерали, което е постигнато от съчетаването му с AFA.
Гинкго билоба.
Това е най-древният вид дърво на Земята, което се е срещало в нейната флора още преди 200 000 години. Останало е повече в Япония и Китай – там го наричат “Дървото на здравето” и го използват повече от 5000 г. Оттам отново се е разпространило по света и сега се среща навсякъде, включително и в България.
Гинкго се е утвърдило като един от най-перспективните антиоксиданти, защото неутрализира свободните радикали и абсорбира някои токсични химикали, които иначе биха могли да увредят ДНК и органелите на клетките.
Ginkgo biloba е особено полезен за най-малките кръвоносни съдове – от него те стават здрави и еластични. Това се дължи на подчертано благотворния ефект върху клетъчните мембрани и върху съединителната тъкан.
Същевременно Ginkgo biloba подобрява здравината и еластичността на еритроцитите и улеснява преминаването им през капилярите. Използва се за профилактика и лечение на недостатъчност на мозъчното и периферното кръвообращение, смущения в концентрацията и паметта, разсеяност, обърканост, световъртеж, замаяност, липса на енергия, лесна уморяемост, депресия, старческа деменция, шум в ушите, мигрена, астма, атеросклероза, главоболие и много други.
Зелен чай. Зеленият чай съдържа химични вещества, наречени полифеноли, които също са мощни антиоксиданти.
Млечен бодил - От семената на това растение се получава силимарин – утвърден хепатопротектор, който помага на чернодробните клетки да се възстановяват и стабилизира техните мембрани.
Житни кълнове - Те са богати на фитохормони, ензими, витамини, протеини и естествени антиоксиданти.
От всичко казано дотук става ясно, че Супер антиоксидантът AquaSource основателно претендира за първото място сред подобни препарати. Това се дължи на изключително добрия му състав – пикногенол, Ginkgo biloba, зелен чай, пшенични кълнове (екстракт от около 1 kg екологично отгледано жито), боровинки, млечен бодил и два вида водорасли – Кламатско водорасло AFA и червена Dunaliella salina
Някои съставки на Супер антиоксиданта се намират и отделно и се използват самостоятелно за лечение и профилактика на определени болести. Тяхното съчетаване обаче е за препоръчване, защото по този начин с по-малки дози се постига същия ефект и освен това въздействието им е по-цялостно.

Д-р Румяна Маринова - град Бургас

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D